Blog

Aan de slag met een Mediterrane tuin? Dit heeft u nodig!

Aan de slag met een Mediterrane tuin? Dit heeft u nodig!

Er zijn allerlei trends die komen en gaan voor de tuin. Sommige trends houden het echter veel langer vol. Een voorbeeld daarvan is de Mediterrane tuin. Dit is een tuin die is gemodelleerd naar voorbeelden uit Zuid-Europa. Denk aan Italië, Portugal of Spanje. Het is goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan met dit type tuin. Dat geldt zeker wanneer u weet waar u op moet letten. Op deze plek worden een aantal zaken besproken. Wilt u nog meer kennis opdoen? De specialist van Tuinhoutdiscount.nl helpt u er graag bij.

Werken met aardetinten

Er is in de Mediterrane tuin vooral plaats voor aardetinten. De hele tuin wordt hieruit opgebouwd. Een goede manier om dit te realiseren is door gebruik te maken van de stenen muur. Deze brengt bovendien als extra voordelen mee dat het een goede afscheiding is en dat het warmte kan vasthouden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook voldoende elementen en accessoires te krijgen in deze tinten. Dit zijn allemaal belangrijke voordelen om te benutten in dit type tuin.

De hoogte optimaal benutten

Een typerend kenmerk van de Mediterrane tuin is het verschil in hoogte. Het is eigenlijk nooit zo dat de tuinen helemaal gelijk zijn. Er zijn altijd verschillende plateaus en andere vormen van hoogteverschillen waar te nemen. Dit is zelf gemakkelijk te realiseren. Het bestraten kan op verschillende hoogtes. Ook is het een optie om gewoon stenen te stapelen. Vooral aan de zijkanten van de tuin is dit goed mogelijk. Daar kan dan direct voordeel uit gehaald worden door er met plantjes en accessoires op te werken. Dit geeft het nog meer de uitstraling die gezocht wordt in dit soort tuin.

Het gebruik van natuurlijke materialen

Dit punt is te vergelijken met het gebruik van de aardetinten. De natuur speelt een belangrijke rol in deze tuinen. Dit is bijvoorbeeld ook te zien in het materiaalgebruik. Het gaat eigenlijk altijd om natuurlijke materialen. Dit is in de eerste plaats steen. Daarnaast is er ook veel ruimte voor hout. Daar is dan ook veel hulp bij te krijgen. In de Nederlandse Mediterrane is bovendien ook regelmatig grind in verschillende vormen terug te vinden. Het is goed mogelijk om op allerlei manieren te combineren en variëren.

Aan de slag met een Mediterrane tuin? Dit heeft u nodig!

Planten die passen bij de inrichting

Ook de keuze voor de beplanting is van belang. Het is zaak om planten te kiezen die in de Mediterrane landen voorkomen. Dat zijn andere soorten dan in Nederland te vinden zijn. Deze zijn wel gewoon te koop bij specialisten. Met de juiste verzorging kunnen deze planten zich ook goed redden in de Nederlandse tuin. Er zijn veel voorbeelden. Een bekende optie is de olijfboom. Een leuk alternatief is een bananenboom. Ook bloemriet, de druivenplant, palmsoorten, de trompetboom, een vijf of yucca zijn allemaal goede opties om voor te gaan. Bekijk ook wat past bij de andere elementen voor het best mogelijke resultaat.

Werken met potten in de tuin

De planten in de Mediterrane tuin staan niet zomaar in de grond. Veel groen is in potten terug te vinden. Het is dan vooral zaak om met grote potten of bloembakken te werken. Dit past het best bij de manier waarop het in bijvoorbeeld Italië, Portugal en Spanje zelf gebeurt. Het is ook leuk om eerst inspiratie op te doen op dit gebied. Wie goed kijkt naar de voorbeelden, kan daar dan op de juiste wijze mee aan de slag. Zo is van elke tuin in Nederland ook een tuin te maken die voelt alsof deze middenin het zuiden van Europa ligt. Dit zal het genieten alleen maar nog groter maken.